Musik

Jazz – tre tisdagar

Tidigare års jazzcirklar har varit mycket uppskattade och i vår ger vi en fortsättning, både för nya och gamla deltagare.

•  OBS INSTÄLLT: tisdagen den 16 februari:
•  INSTÄLLT: Tisdagen den 2 mars, kl 14.00 – 16.00
•  INSTÄLLT: Tisdagen den 16 mars, kl 14.00 – 16.00
•  INSTÄLLT:  tisdagen den 30 mars


Håkan Nyqvist har frilansat i över 40 år som trumpetare och hornist i Sverige och Europa, är bl.a. bandledare i välkända Whispering Band.

Så här beskriver Håkan innehållet:

Vårens jazzcirkel kommer att ta vid där vi avbröt under förra våren och vi öser ur den enorma källan av inspelad musik som finns. Vi återknyter till teoretiska begrepp som form, rytm, harmonik och klang hos de stora mästarna för att utveckla lyssnandet och öka nyfikenheten på mindre kända musiker och orkestrar.

Jag ska ge tips på intressanta intervjuer med jazzmusiker att lyssna på.

Vi ska lyssna på kvinnor som har gjort avtryck i jazzhistorien och på dem som är verksamma nu. Finns det en skillnad i uttryckssätt mellan kvinnor och män?

“The Great American Songbook” med melodier från 30- och 40-talens stora musikalepok i USA är fortfarande en stor inspirationskälla för många av dagens jazzmusiker i hela världen. Vi kan undersöka hur traditionen påverkar dagens nyskapande jazzmusiker. Hur har folkmusik påverkat jazzmusiker?

Svenska musiker står sig väl i jämförelse med alla andra och europeisk jazz har blivit ett begrepp som är värt att studera lite extra. Vi kan hitta intressanta ämnen att diskutera med utgångspunkt från det vi lyssnar på.

Observera att man inte får ta med eget fika!

Lokal: Frälsningsarmén, Kungsgatan 24.
Deltagare: minst 20, max 50.
Kostnad: 300 kr. Faktura och kallelse kommer från Folkuniversitetet. Betala först efter att du har fått fakturan!
En anmälan till alla tre gångerna på hemsidan: www.folkuniversitetet.se/kontakt/orebro/kurser-osu/.
Om du inte har möjlighet till det, ring 019 – 760 32 34
Information: Åke Jöneby, 0705- 69 97 99 eller ake.joneby@telia.com.

2021-01-18