Månadsmöte 2/4

Dryckers påverkan på hälsa – njutningsfulla mat- och dryckeskombinationer

foto: Pixabay

Onsdagen den 2 april kl. 14.00, Kungsgatan 24, Henrik Scander

I en värld där vi ständigt bombarderas av kostråd och hälsoinformation kan det kännas som att vi har blivit besatta av vad vi stoppar i oss. Men vad händer när vi släpper på de strikta reglerna och istället fokuserar på njutning? Är det verkligen möjligt att kombinera hälsa med god smak?

När njöt du senast av en riktigt god måltid med en god dryck? För många har drycker blivit något av ett nödvändigt ont i vår gastronomiska värld – antingen i form av hälsodrycker eller som kaloribomber vi undviker till varje pris. Men varför låta hälsotänkandet kväva njutningen?

Det handlar inte bara om att fylla på med vitaminer eller undvika socker. Det handlar om att förstå sambandet mellan vad vi dricker och hur vi mår. Drycker är inte bara drycker – de är en del av vår kulturella identitet, de är sociala bindningar och, framför allt, de är smakupplevelser. Tänk på hur en väl vald kombination av mat och dryck kan lyfta hela måltiden. Varför inte utnyttja den kraften istället för att låta den stå i skuggan av dieter och kaloriräkning.

Vi behöver en ny syn på drycker – en som omfamnar både smak och hälsa. Kan vi skapa njutningsfulla kombinationer som stimulerar våra sinnen och samtidigt stödjer vår hälsa? Ja det kan vi! Genom att balansera njutning och hälsa kan vi utforska nya smaklandskap och uppleva mat och dryck på ett sätt som är både inspirerande och givande.

Välkomna till en föreläsning om vikten av att kombinera njutning och hälsa genom att omfamna den goda smaken.

Henrik Scander är lektor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro universitet. Med en bakgrund som sommelier på restaurang ligger hans forskningsområde inom sommelier, med fokus på kombinationer och god smak, vilket förenas med hälsa och estetik.

Programansvarig: Lovisa Olsson

2024-11-27