Månadsmöten

Senioruniversitetets månadsmöten med föredrag äger normalt rum i Frälsningsarméns lokaler, Kungsgatan 24, kl 14.00 första onsdagen i månaden. Hörselslinga ligger i mitten av lokalen.

Ingen anmälan.
Fri entré för medlemmar.

Eftermiddagsfika utan kostnad är planerat att serveras efter föredragen, men kan ändras beroende på pandemiläget.

Ny: “Humor är det allvarligaste vi har”

(Komikernas historia – inställd föreläsning)

Onsdagen den 12 januari kl. 14.00, Henny Olsson

Ny föredragshållare är insatt på månadsmötet i januari. Peter Andersson, som skulle ha hållit januari månadsföreläsning, bor i Lund och ser det som problematiskt att resa hit med alla nya restriktioner och Coronahot. Vi har därför gjort en liten justering i programmet. Vår tidigare ordförande Henny Olsson kommer att hålla ett föredrag den 12 januari med rubriken “Humor är det allvarligaste vi har”. Coronaläget gör att det inte blir något kaffe efter föredraget.
Vi förutsätter att alla som kommer är vaccinerade – mer text finns att läsa mitt på hemsidans första sida.

(Inställd föreläsning med Peter K Andersson:
Genom hela historien har de följt oss, alltid redo att hålla upp en skrattspegel som fått oss att se vår vardag på nytt sätt. De har kallats hovnarrar eller gycklare, varietéartister eller clowner, tv-kändisar eller ståuppare, men alla har de haft till uppgift att stå inför en publik och försökt att få den att skratta. Det har varit en uppgift som få tagit sig helskinnade ur. Vilka var de, hur fann de sitt kall och vart förde det dem? Vad skämtade de om och vad säger det om deras samhälle?

Från välkända namn som Charlie Chaplin och Lucille Ball till mer glömda personer som Shakespeares clown och Sveriges främsta bondkomiker. I föredraget presenterar Peter Andersson ett urval av de underhållare som boken “Komikerns historia” skildrar och vi får ta del av livsöden som präglas av både komedi och tragedi.

Peter K. Andersson är lektor i historia vid Örebro universitet och författare till en rad populärhistoriska böcker om bl.a. kafékultur, det viktorianska London och svenska bygdeoriginal.)

_ _ _ _ _

Judarnas historia i Sverige

Onsdagen den 2 febr kl 14.00, Carl Henrik Carlsson

Intresset för och forskning om judarnas historia i Sverige har ökat avsevärt under de senaste decennierna, men ett översiktsverk har länge saknats. I boken ”Judarnas historia i Sverige” ges en sådan helhetsbild. Carl Henrik Carlsson kommer att berätta om enskilda judar, men vi får också veta hur judiska församlingar och andra organisationer vuxit fram och relaterat till det omgivande majoritetssamhället. Det har ständigt gällt att försöka hålla balansen mellan tradition, förnyelse och anpassning och att förhålla sig till den ständigt närvarande antisemitismen.

Carl Henrik Carlsson är filosofie doktor i historia och anställd vid Hugo Valentin-centrum, Historiska institutionen, Uppsala universitet. Hans doktorsavhandling från 2004 belönades med bl.a. Uppsala universitets Geijerspris och han har därefter i många artiklar skrivit om svensk-judisk historia ur olika aspekter. Hans översiktsverk ”Judarnas historia i Sverige” (Natur & Kultur 2021) nominerades till Augustpriset för årets bästa fackbok.

Mer text här om föredraget i terminsprogrammet.

– – – – –

En skruvad historia

Onsdagen den 2 mars kl 14.00, Alf Eliasson
Efter föredraget har föreningen årsmöte

Den första människan som fick tandimplantat opererades i mitten av 1960-talet. Den första implantatstödda fasta bron placerades i underkäken på en man 1967 och fungerade i nästan 40 år innan patienten avled av naturliga orsaker. Utvecklingen av moderna tandimplantat sattes igång efter att tandläkare hade beklagat sig över att det nästan var omöjligt att lyckas med avtagbara proteser för tandlösa människor.

Alf Eliassons föredrag ska handla om en närmast raketartad utveckling och att det idag finns flera tusen implantat från ett antal olika tillverkare. Han berättar hur nya produkter hela tiden dyker upp på marknaden och om varför uppföljning är nödvändig för att vi ska få kunskap om hur implantaten fungerar. Många riskfakorer för komplikationer känner vi redan till, men mycket återstår att utvärdera.

Alf började arbeta i Folktandvården i Region Örebro län, blev specialist i oral protetik och disputerade 2008 på en avhandling om dentala implantat. Han är utbildningsansvarig för specialistutbildningen i oral protetik i Region Örebro län. Hans stora intresse är kliniska frågeställningar vid behandling med implantat.

Mer text här om föredrageti terminsprogrammet.

– – – – –

Från tomtar och troll till Slender Man – folktrons gamla och nutida väsen

Onsdagen den 6 april kl 14.00, Ingela Korsell

Det är lätt att tro att det bara var förr man trodde på väsen som tomtar, troll och mylingar. Men vilka övernaturliga varelser berättar vi om idag och vilken funktion fyller de på 2000-talet?

Välkommen med på en vindlande resa bland älvor, vättar, utomjordingar, zombier, skräckclowner och svartögda barn. Det blir spänning, humor, vetenskap i ett fullspäckat populärvetenskapligt föredrag om både gamla och nutida väsen. Föredraget bygger på de tre fristående faktaböckerna ”Väsenologi” (2019), ”Mer väsenologi” (2020) och ”Modern väsenologi” skrivna av Ingela Korsell, illustrerade av Reine Rosenberg.

Ingela Korsell är författare, bl.a. till de populära Väsenologi- och Pax-böckerna samt bokserien ”Mutanterna” som släpps i mars 2022. Hon är ledamot i det nyinstiftade Läsrådet, alumni på Örebro universitet 2019 ”Wall of inspiration”, grundskollärare, utredare på Specialpedagogiska Skolmyndigheten, boktipsare i Mariefreds tidning, adjunkt och pedagogikdoktorand på Örebro universitet.

Mer text här om föredrageti terminsprogrammet.

– – – – –

Hjälmaren – från sjösänkningen 1888 till idag

Onsdagen den 4 maj kl 14.00, Ralph Granberg

Jag kommer att prata om Hjälmaren med utgångspunkt i sjösänkningen 1888 och hur utvecklingen fram till idag sett ut. Tyngdpunkten blir självklart dagens situation och hur framtiden borde/ska se ut för sjön och dess omland.

  • Hur ska örebroarna i gemen få upp ögonen för Hjälmaren som en tillgång i deras värld?
  • Hur ska Hjälmaren “förvaltas” i framtiden så att den förblir en tillgång för våra barn och barnbarn?

Ralph Granberg är uppväxt i Kungsör, men örebroare sedan 1973 och har varit lärare i bl.a. svenska, historia och geografi under 47 år på högstadiet, gymnasiet och universitetet. Som 75-åring får skolans värld nu klara sig utan mig så att jag kan ägna mig åt andra engagemang som t.ex. Hjälmaren, hålla sommarstugan på en ö i Hjälmaren i gott skick samt hinna umgås med barn och barnbarn. 

2022-01-03