Månadsmöten

Senioruniversitetets månadsmöten med föredrag äger normalt rum i Frälsningsarméns lokaler, Kungsgatan 24, kl 14.00 första onsdagen i månaden. Hörselslinga ligger i mitten av lokalen.

Ingen anmälan.
Fri entré för medlemmar.

Efter föredraget serveras eftermiddagsfika utan kostnad.

OBS – det finns en fylligare beskrivning av föreläsningarna.
Klicka här: terminsprogram HT 2022 terminsprogram HT 2022 för att nå den fullständiga beskrivningen av månadsmötena!

Tyskland efter Berlinmurens fall och 16 år med Angela Merkel

Vad händer i Europa efter starten av kriget i Ukraina?

Onsdagen den 7 september kl. 14.00, Rolf Fredriksson

Med 16 år som förbundskansler blev Angela Merkel Europas viktigaste politiker. Hon tog ibland snabba och långtgående beslut, men sökte sig ofta försiktigt fram till kompromisser. “Att merkla” sig fram blev ett verb. Ny regering är nu ledd av socialdemokraten Ola Scholz med liberaler och miljöpartister.

SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson har bevakat och rapporterat från Tyskland sedan 1989 och har i flera år varit Europakorrespondent i Bryssel. Han ger sin bild av de senaste decenniernas utveckling och läget i Europa just nu.

Mer att läsa: programkatalogen, se sid 4

_ _ _ _ _

Det var i Calcutta det hände

Onsdagen den 5 oktober kl 14.00, Anna-Pya Sjödin

Sent på 1700-talet lades idén fram att de europeiska språken, persiskan och de indiska är besläktade och kan spåras långt tillbaka i tiden. Men indiska kolonialväldet präglades av en mycket skev maktstruktur.

Anna-Pya Sjödin är docent i religionsvetenskap vid Umeå Universitet, inriktning sydasiatiska religioner och sanskrit. Hennes föredrag kommer att handla om hur forskningen i indologi kom att påverkas av detta och hur den än idag lider av arvet som den bygger på.

Mer att läsa: programkatalogen, se sid 5

_ _ _ _ _

Komikerns historia

Onsdagen den 2 november kl 14.00, Peter K Andersson

Peter K Andersson är lektor i historia vid Örebro universitet och författare till en rad populärhistoriska böcker, bl a “Komikerns historia”.

Hovnarrar, gycklare, clowner, varietéartister, ståuppare har försökt få oss att skratta. I föredraget presenterar Peter ett urval underhållare från boken. Vi får ta del av livsöden som präglas av både komedi och tragedi.

Mer att läsa: programkatalogen, se sid 6

_ _ _ _ _

Örebro universitets satsning “Successful ageing”

Onsdagen den 7 december kl 14.00, Kerstin Nilsson

Kerstin Nilsson, i grunden läkare, är seniorprofessor vid Örebro universitet och är övergripande ansvarig för universitetets satsning inom området “Successful ageing”, med mål att fördjupa kunskapen om åldrandet. Det handlar om det hälsosamma åldrandet och att äldre ses som en resurs som kan bidra.

Kerstin reflekterar över resultaten som det tvärvetenskapliga fokusområdet har uppnått.

Mer att läsa: programkatalogen, se sid 7

_ _ _ _ _

 

2022-05-19