Vi såg utställningen ”Nordbor” och besökte Sveriges riksdag
Onsdagen den 13 november kl 7.45 åkte 35 st medlemmar i Örebro Senioruniversitet till Stockholm med buss.
Första målet för resan var Nordiska museet med utställningen Nordbor, som handlar om människors liv i Sverige från 1500-talet till vår tid, en otroligt välfylld utställning om vanliga människors och överklassens liv. Vi hade ingen möjlighet att hinna med allt på 1,5 timmars vandring, så många blev nog inspirerade att återvända till denna utställning på egen hand. Vi kan varmt rekommendera ett besök.
Sedan for vi till Sveriges Riksdag på Helgeandsholmen. Vi noterade det enorma säkerhetsarrangemanget för att ta sig in i Sveriges demokratiska centrum. Hans Eklind (KD) mötte oss och han hade hjälp av Oskar Swärd (M). Först minglade vi med riksdagsmän och deras medarbetare i restaurang Strömmen där vi fick god mat, sedan guidade Hans och Oskar oss genom riksdagen och berättade om hur riksdagsarbetet går till, om konsten i huset och om riksdagens historia sedan ståndsriksdagen upphörde 1866 till dagens arbete. Hans, som suttit i Riksdagen i 6 år gjorde det på ett både initierat och roligt sätt med stöd av Oskar som bara hunnit med 2 år. Flera av oss hade aldrig varit inne i riksdagshuset tidigare medan andra varit där flera gången men det var givande för oss alla.
Vi var åter i Örebro kl 18.00 nöjda och fulla av intryck.
Lars Friman
Den osynliga muren
Föredrag av Hanna Sahlberg hos Örebro Senioruniversitet den 17 april 2024.
Många kineser har fått en avsevärt bättre standard de senaste decennierna. Men under de år som Xi Jinping suttit vid makten har den personliga friheten kraftigt beskurits. Idag kan ingen ung journalist dricka kaffe på Starbuck med en utländsk journalist utan att riskera att stämplas som terrorist.
Hanna Sahlberg berättade om sina år i Kina, hur hon lyckades lära sig språket så att hon kunde samtala med människorna utan att alltid behöva gå via engelskan. I början av 2000-talet fanns en viss öppenhet i det kinesiska samhället och unga journalister såg ljust på framtiden. Hanna var under åren 2006-2011 och 2015-2019 Sveriges Radios korrespondent i Beijing. Hemkommen till Sverige drev hon Kinapodden. I februari i år beslöt SR att lägga ned den.
Föredraget avslutades med frågor från publiken, bl a diskuterades Kinas roll som ekonomisk stormakt i världen.
Synnöve Borup
Hur hamnade vi här?
Den frågan ställde sig författaren och akademiledamoten Ingrid Carlberg. För att finna svar på frågan skrev hon boken “Marionetterna”. På månadsmötet 6 mars samtalade hon med Synnöve Borup kring boken.
Vi möter dagligen rapporter om dataintrång, stulna ip-adresser och desinformation, men propagandamaskineriets rötter sträcker sig hundra år bakåt i tiden. Vladimir Lenin var besatt av idén att göra världsrevolution och tog till sin hjälp pr-geniet Willi Münzenberg.
Med start i Berlin och senare Paris trycktes böcker, ordnades konferenser och startades kommittéer och organisationer för att sprida kommunismens budskap, allt väl dolt bakom syften som “Fred”, motstånd mot nazisterna och Franco. Men i kulisserna fanns Komintern, Lenin och sedan Stalin. I denna politiska teater hade några svenskar huvudroller: bankmannen Olof Aschberg och juristen Georg Branting – Hjalmar Brantings son.
När vi idag hör Trump anklaga pressen för att vara “folkets fiende”, eller Putin använda begreppet “nationalförrädare”, är det ord som bolsjevikerna, respektive nazisterna använde. På frågan “vem kan vi lita på?”, svarar Ingrid att journalistiken har en avgörande roll – men vi måste alla fråga oss: Vem betalar? Vem drar i trådarna?
Synnöve avslutade med att varmt rekommendera “Marionetterna”: väldokumenterad sakprosa, spännande som en spionroman. (Månadsmöte 6 mars 2024)
Synnöve Borup
Förundrade såg vi Henric Bagerius snöra på sig en korsett!
“Korsettkriget: modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet” var titeln på Henric Bagerius, docent vid Örebro universitet, föredrag vid Örebro Senioruniversitets månadsmöte.
En fulltalig publik fick lära sig om Dräktreformrörelsen och hur den ville befria svenska kvinnor från ett utländskt modeslaveri och förändra deras sätt att klä sig. Korsetten förhindrade kvinnornas möjlighet att gå och röra sig på ett naturligt sätt. Vi tittade med förundran på hur Henric Bagerius snörade på sig en korsett.
Det var framförallt kvinnor i de högre stånden som engagerade sig i en 30-årig kamp för en mer praktisk klädsel. Till och med att korta kjolen med 10 cm, så att den inte släpade i marken, skapade debatt om feminint kontra maskulint.
Föredraget avslutades med en livlig frågestund. Tack Henric för ett spännande föredrag, eller som en av åhörarna sa, “Det här var underhållning”. (Månadsmötet 7 febr 2024)
Lovisa Olsson
“Passerad revy” med Stefan Jansson
Passerad revy var ämnet för Örebro Senioruniversitets första månadsmöte onsdagen den 10 januari 2024. Stefan Jansson, teaterkonsulent och -pedagog från Örebro och Lindesberg, var inbjuden att föreläsa. Församlingen var fulltalig och timmen försvann som i ett roligt skimmer. Vi lärde oss om alla olika benämningar som finns på humorföreställningar idag och om vad som karaktäriserar just en revy. Vi fick lära oss hur det är att riva “den fjärde väggen”.
Vi fick också stifta bekantskap med revyns förgrundsgestalter, med början August Blanche, revyns fader i Sverige och ända fram till nutidens Henrik Dorsin. Trevligt, mycket insatt och med flera tonsäkert sjungna kupletter lotsades vi igenom revyhistorien. Vi fick också med oss något tänkvärt. Vill man förstå en tidsanda, ska man titta på vad människor roades av just då. Tack Stefan Jansson för denna intressanta timme.
Katarina Sondell
Ekim Caglars underlag till föredraget “Turkiet då, nu och imorgon”
Klicka på denna länk för att nå Ekim Caglars stolpar till föredraget den 6 dec. om Turkiet.
Bitte Hammargrens text om Turkiet
Här kan du nå den text om Turkiet som Bitte Hammargren har lämnat oss inför månadsmötet i december.
Om den offentliga konsten
Den 23 nov. föreläste Fredric Skargren för Örebro Senioruniversitet. Fredric är en mycket kunnig person som studerat bl.a. konstvetenskap, historia och sociologi. Han är analytiker vid myndigheten för digital förvaltning, men även doktorand vid Handelshögskolan i Örebro. Ämnet för föreläsningen var “Vad ska vi ha offentlig konst till?” Eftersom Fredric har skrivit en bok med titeln “Konst i det fria – skulpturer i Örebro stadspark var han precis rätt person att ta sig an dagens ämne.
Vi fick veta hur beslutsprocesserna runt offentliga utsmyckningar kan gå till, men även hur det en gång i tiden gick till. Intressant var det att få kännedom om hur skulpturerna väl får sin plats och hur de tas emot av oss alla. Efter denna mycket engagerade föreläsares framträdande kände vi oss nyfikna på att tillsammans med Fredric få granska stadens skulpturer mer i detalj, kanske under en vandring framöver, när vädret tillåter. Så vi bestämde att vi skulle ses igen. Sedan gick brandlarmet och lokalen fick utrymmas. Men vi hann med en applåd till Fredric och ett tack för denna berikande stund.
Katarina Sondell
Bergen och musiken med Måns Tengner
Den regniga förmiddagen onsdagen den 7 november, samlades vi på Kulturkvarteret för att lyssna på Måns Tengner, Stockholm. Han hade inbjudits för att i två timmar tala om “Bergen och musiken”. Måns Tengner är en känd musikjournalist och radioröst på P2, där han i många år haft olika uppdrag, recensioner av klassisk musik, men också egna musikprogram. Måns Tengner är en musikkännare av högsta rang med en bred allmänbildning.
Dagens föredrag startade alldeles i början av musikhistorien. Han berättade om hur bergen i sig inspirerat till både sång och instrumentutformning. Vi fick lära oss om övertoner, strupsång, näverlurar och kulning. Att denna tidiga musiktradition faktiskt har inspirerat tonuppbyggnad var för en del av oss en stor överraskning. Många exempel gavs på musik, musikhändelser och konstverk som alla hänger ihop på olika sätt under historiens gång. Det var en mycket upplivande förmiddag.
Katarina Sondell
_ _ _ _ _
Rörstrands Museum och Läckö slott
Resan till Läckö Slott och Rörstrands porslinsmuseum genomfördes den 13 september.
Vi hade turen att det fina vädret kom till oss under vägen, så vi fick även fina kaffepauser för samtal och glad gemenskap på vägen. Efter paus för bussfika närmade vi oss först Lidköping och det nya porslinsmuseet.
Sverige har haft många design- och porslinsepoker, som föredömligt visas upp i museet. Egen rundvandring.
Lunchen spisades längst ute på Kållandsö, i Spikens fiskehamn, restaurang Sjöboden, där det bjöds på en mycket välsmakande Vänerlax. Därefter var det inte långt till det vackra barockslottet, som byggdes av familjen De la Gardie under den svenska så kallade stormaktstiden på 1600-talet. Rummen och vad de användes till visades föredömligt av en kunnig och pedagogiskt guide.
Under återfärden mot Örebro stannade vi vid Lyrestad, en populär “hållplats” för Götakanal-resenärer och där sken septembersolen igen när vi fikade och samtalade med varandra om en lyckad utfärd.
Nästa utflykt sker 29 oktober då det bär av till Wermlandsoperan!
Åke Olofsson
_ _ _ _ _
Rapport från resa till Oslo
Fredagen den 12 maj om morgonen satte sig förväntansfulla medlemmar tillsammans med vår konstcirkelledare Peter Ekström på bussen från Örebro med avsikt att besöka Oslo. Efter ett par pauser på vägen för kaffe och lunch samt incheckning på hotell, besöktes först det 13 våningar höga Munchmuseet. Edvard Munch är Norges mest kände konstnär och museet lär vara världens största som är ägnat åt en enskild konstnär. Fri vandring gav oss många bestående intryck att ta med hem och gav oss aptit inför kvällens middag.
Lördagen den 13 maj bjöds vi på Nasjonalmuseets stora utbud av konst och hantverk. Med fint väder blev det även tid för lite motion och lätt lunch innan bussen tog oss vidare till det vackert belägna Sonja Henies Kunstcenter med bland annat en specialutställning med verk av Marc Chagall. Många samtal om dagens olika besök avslutade dagen vid en gemensam middag.
Resans stor överraskning kom på söndag fm före hemfärden mot Örebro. Det var Emanuel Vigelands Museum, som också innehåller hans krypta. I en mörklagd, kyrkoliknande stor sal hade konstnären målat väggarna fulla med motiv om allt mellan liv och död, mellan kärlek och makt. Tack alla för fint sällskap på en jättetrevlig resa!
Åke Olofsson
_ _ _ _ _
Bakgrunden till relationen Ryssland – Ukraina
Vid senaste månadsmötet den 3:e maj kunde ett rekordstort antal medlemmar lyssna när docenten och universitetslektorn i historia, Izabela Dahl vid Örebro universitet, föreläste. Hon talade om bakgrunden till den nuvarande relationen mellan Ryssland och Ukraina. Hennes utgångspunkt var bland annat Stalins kollektivisering av lantbruket i början av 1900-talet. Konsekvensen blev vad som kallas Holodomor, då miljoner människor dog av svält, vilket ukrainska medborgare har starka minnen av.
För många av oss gav det en djupare insikt av den historiska 1900-talsbakgrunden till dagens outhärdliga relation mellan Ryssland och Ukraina. När Ryssland, nu med Putin vid makten, avser att införliva Ukraina i ett nytt storryssland, möts man av ett Ukrainskt försvar, fullt av självförtroende, med starkt stöd från hela EU, USA och många andra länder. Många frågor kom också upp vid den gemensamma kaffestunden efteråt. Detta var sista månadsmötet våren 2023.
Åke Olofsson, ÖSU
– – – – –
Islam var ämne på månadsmöte
Askonsdagen den 5 april 2023 hade Örebro Senioruniversitet månadsmöte. Till mötet hade David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns Högskola, inbjudits att föreläsa om “Islam – dess uppkomst och lära.” Föreläsningen hade en fulltalig publik som mycket uppmärksamt lät sig introduceras i islams historia. Det är angeläget att få lära sig mer om islam, som är världens största religion och som också växer snabbast.
David Thurfjell introducerade oss pedagogiskt i denna religions mest kännetecknande drag och alla dess alla olika uttryck i det moderna livet. Vi fick lära oss om skillnaden mellan det ideala i religionen och det praktiska utövandet av den. Vi fick också på denna korta stund en större förståelse för de olika muslimska uttryck vi idag möter i vårt samhälle. Mötet avslutades med en livlig fråge- och kaffestund.
Katarina Sondell, ÖSU
– – – – –
Litteraturens Paris, på vandring med franska flanörer
På vandring med franska flanörer.
Örebro Senioruniversitet gästades 1 mars av professor emerita Lena Kåreland, som tog oss med på en vandring i 1800-talets Paris. Det är under denna tid som det moderna Paris börjar resa sig ur trångboddhet och smuts. Georges-Eugéne Haussmann drar fram sina breda boulevarder, nya mötesplatser uppstår och parisarna börjar flanera. Paris lockar till sig unga män från landsbygden, som genom rätt kontakter, inte sällan genom kärlek till “rätt” kvinna, hoppas kunna nå framgång och makt. Författarna Honoré de Balzac, Victor Hugo, Guy de Maupassant och Charles Baudelaire gestaltar tiden och människorna i sina romaner och poem, böcker som läses än idag.
Kunnigt och lättlyssnat guidade Lena Kåreland oss genom staden och litteraturen och lyfte fram likheter mellan denna tid och händelser i samhället idag. Lena Kåreland nämnde till sist 2014 års nobelpristagare Patrik Modiano som en författare som fortsätter att vandra på Paris gator.
Synnöve Borup, ÖSU
– – – – –
Bergsmannen – en speciell företagare
Vid månadsmötet den 1 februari 2023 föreläste Åke Granberg, ordförande i Grythyttans hembygdsförening om gammal bergshantering och om bergsmännen. Publiken var fulltalig och följde intresserat med i den bildrika presentationen. Bergshanteringen i de olika bergslagen i mellersta Sverige uppstod i organiserad form redan under senare delen av 1400-talet och höll på ända inpå 1800-talet. Den fick stor betydelse för den industriella utvecklingen i Sverige. Vi fick följa med i hur man byggde sina masugnar, hur man gjorde det viktiga träkolet och hur tungt, farligt och slitsamt arbetet med framställning av järn var.
Vackra gamla timrade bostadshus, förrådshus och även masugnar kan man fortfarande se rester av runt om i våra trakter. De äldsta lämningarna är svårare att upptäcka, men de yngre finns fortfarande för beskådan för de som vill ge sig ut på upptäcktsfärd. En god kopp kaffe med livlig frågestund avslutade sammankomsten.
Katarina Sondell, ÖSU
_ _ _ _ _
Månadsmöte 11/1 2023, “Björnar, blodproppar och Påskön …”
Vad kan vi lära av naturen? Helena Isaksson, biomedicinsk analytiker PhD, tog i ett föredrag med oss drygt 90 medlemmar på en resa som började på Påskön och slutade bland svenska brunbjörnar i Dalarna.
Vi fick lära oss om Biomimetik, hur forskare genom att efterlikna naturen ger oss många spännande uppfinningar och läkemedel. Svampen Rapamycini upptäcktes av en slump under en expedition till Påskön 1965. Dess sporer innehåller ett immunhämmande ämne och det är tack vare den som vi nu kan utföra organtransplantationer.
Exempel på andra upptäckter är kardborrebandet, som är direkt efterapning av den vilda kardborren. Efter att vi besökt parasitgetingar, ödlor och spindlar hamnade vi till slut hos brunbjörnen i “Det Skandinaviska brunbjörnsprojektet”. Forskare vill få svar på frågan varför björnen överlever sin långa vintervistelse utan att drabbas av alla åkommor vi människor får efter en längre fasta och stillasittande. Vi fick också vara med om hur man tar prover på björnen, både under sommaren och vintern, levandegjord med hjälp av filminslag.
Det mycket uppskattade föredraget, som gav oss glädje för stunden och tankar om naturens betydelse för oss människor, följdes av en livlig frågestund. Över kaffet diskuterades det sedan vilt om både gamla huskurer och vilka kunskaper som finns dolda i naturen.
Lovisa Olsson, ÖSU
– – – – –
Tyskland efter Berlinmurens fall och 16 år med Angela Merkel. Vad händer i Europa efter starten av kriget i Ukraina?
Höstens första medlemsmöte, september 2022
SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson drog rekordpublik till Örebro Senioruniversitets första möte för hösten.
Han var på plats i Berlin när muren föll den 9 november 1989 och har sedan dess bevakat i huvudsak Tyskland, men även EU som SVT:s europakorrespondent. Rolf träffade Angela Merkel vid flera tillfällen och berättade i föredraget på ett underhållande sätt om dessa möten, men även om hennes uppväxt och politiska profil. Angela Merkel var mycket omtyckt av sina väljare – ja, av de flesta tyskar – för sin kompromissvilliga ledarstil.
Men efter hennes avgång har vissa av hennes beslut ifrågasatts. Litade hon för mycket på Putin? Och vad händer i Europa idag? Energikris, krig i Ukraina, oenighet om klimatet. Rolf Fredriksson avslutade sitt föredrag med att påminna om att Sverige våren 2023 tar över ledarskapet i EU. Vilka frågor kommer våra politiker att driva där? Vilka politiker får resa till EU? I valet söndagen den 11 september avgör vi det.
Synnöve Borup, ÖSU
Sidan uppdaterad 2024-11-15