Tidigare aktiviteter

Rörstrands Museum och Läckö slott

Resan till Läckö Slott och Rörstrands porslinsmuseum genomfördes den 13 september.

Läckö, foto: Åke Olofsson

Vi hade turen att det fina vädret kom till oss under vägen, så vi fick även fina kaffepauser för samtal och glad gemenskap på vägen. Efter paus för bussfika närmade vi oss först Lidköping och det nya porslinsmuseet.

Sverige har haft många design- och porslinsepoker, som föredömligt visas upp i museet. Egen rundvandring.

Lunchen spisades längst ute på Kållandsö, i Spikens fiskehamn, restaurang Sjöboden, där det bjöds på en mycket välsmakande Vänerlax. Därefter var det inte långt till det vackra barockslottet, som byggdes av familjen De la Gardie under den svenska så kallade stormaktstiden på 1600-talet. Rummen och vad de användes till visades föredömligt av en kunnig och pedagogiskt guide.

Under återfärden mot Örebro stannade vi vid Lyrestad, en populär “hållplats” för Götakanal-resenärer och där sken septembersolen igen när vi fikade och samtalade med varandra om en lyckad utfärd.

Nästa utflykt sker 29 oktober då det bär av till Wermlandsoperan!

Åke Olofsson

_ _ _ _ _

Rapport från resa till Oslo

Fredagen den 12 maj om morgonen satte sig förväntansfulla medlemmar tillsammans med vår konstcirkelledare Peter Ekström på bussen från Örebro med avsikt att besöka Oslo. Efter ett par pauser på vägen för kaffe och lunch samt incheckning på hotell, besöktes först det 13 våningar höga Munchmuseet. Edvard Munch är Norges mest kände konstnär och museet lär vara världens största som är ägnat åt en enskild konstnär. Fri vandring gav oss många bestående intryck att ta med hem och gav oss aptit inför kvällens middag.

Lördagen den 13 maj bjöds vi på Nasjonalmuseets stora utbud av konst och hantverk. Med fint väder blev det även tid för lite motion och lätt lunch innan bussen tog oss vidare till det vackert belägna Sonja Henies Kunstcenter med bland annat en specialutställning med verk av Marc Chagall. Många samtal om dagens olika besök avslutade dagen vid en gemensam middag.

Resans stor överraskning kom på söndag fm före hemfärden mot Örebro. Det var Emanuel Vigelands Museum, som också innehåller hans krypta. I en mörklagd, kyrkoliknande stor sal hade konstnären målat väggarna fulla med motiv om allt mellan liv och död, mellan kärlek och makt. Tack alla för fint sällskap på en jättetrevlig resa!

Åke Olofsson

_ _ _ _ _

Bakgrunden till relationen Ryssland – Ukraina

Vid senaste månadsmötet den 3:e maj kunde ett rekordstort antal medlemmar lyssna när docenten och universitetslektorn i historia, Izabela Dahl vid Örebro universitet, föreläste. Hon talade om bakgrunden till den nuvarande relationen mellan Ryssland och Ukraina. Hennes utgångspunkt var bland annat Stalins kollektivisering av lantbruket i början av 1900-talet. Konsekvensen blev vad som kallas Holodomor, då miljoner människor dog av svält, vilket ukrainska medborgare har starka minnen av.

För många av oss gav det en djupare insikt av den historiska 1900-talsbakgrunden till dagens outhärdliga relation mellan Ryssland och Ukraina. När Ryssland, nu med Putin vid makten, avser att införliva Ukraina i ett nytt storryssland, möts man av ett Ukrainskt försvar, fullt av självförtroende, med starkt stöd från hela EU, USA och många andra länder. Många frågor kom också upp vid den gemensamma kaffestunden efteråt. Detta var sista månadsmötet våren 2023. 

Åke Olofsson, ÖSU

– – – – –

Islam var ämne på månadsmöte

Askonsdagen den 5 april 2023 hade Örebro Senioruniversitet månadsmöte. Till mötet hade David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns Högskola, inbjudits att föreläsa om “Islam – dess uppkomst och lära.” Föreläsningen hade en fulltalig publik som mycket uppmärksamt lät sig introduceras i islams historia. Det är angeläget att få lära sig mer om islam, som är världens största religion och som också växer snabbast.

David Thurfjell introducerade oss pedagogiskt i denna religions mest kännetecknande drag och alla dess alla olika uttryck i det moderna livet. Vi fick lära oss om skillnaden mellan det ideala i religionen och det praktiska utövandet av den. Vi fick också på denna korta stund en större förståelse för de olika muslimska uttryck vi idag möter i vårt samhälle. Mötet avslutades med en livlig fråge- och kaffestund.

Katarina Sondell, ÖSU

– – – – –

Litteraturens Paris, på vandring med franska flanörer

På vandring med franska flanörer.
Örebro Senioruniversitet gästades 1 mars av professor emerita Lena Kåreland, som tog oss med på en vandring i 1800-talets Paris. Det är under denna tid som det moderna Paris börjar resa sig ur trångboddhet och smuts. Georges-Eugéne Haussmann drar fram sina breda boulevarder, nya mötesplatser uppstår och parisarna börjar flanera. Paris lockar till sig unga män från landsbygden, som genom rätt kontakter, inte sällan genom kärlek till “rätt” kvinna, hoppas kunna nå framgång och makt. Författarna Honoré de Balzac, Victor Hugo, Guy de Maupassant och Charles Baudelaire gestaltar tiden och människorna i sina romaner och poem, böcker som läses än idag. 

Kunnigt och lättlyssnat guidade Lena Kåreland oss genom staden och litteraturen och lyfte fram likheter mellan denna tid och händelser i samhället idag. Lena Kåreland nämnde till sist 2014 års nobelpristagare Patrik Modiano som en författare som fortsätter att vandra på Paris gator.

Synnöve Borup, ÖSU

– – – – –

Bergsmannen – en speciell företagare

Vid månadsmötet den 1 februari 2023 föreläste Åke Granberg, ordförande i Grythyttans hembygdsförening om gammal bergshantering och om bergsmännen. Publiken var fulltalig och följde intresserat med i den bildrika presentationen. Bergshanteringen i de olika bergslagen i mellersta Sverige uppstod i organiserad form redan under senare delen av 1400-talet och höll på ända inpå 1800-talet. Den fick stor betydelse för den industriella utvecklingen i Sverige. Vi fick följa med i hur man byggde sina masugnar, hur man gjorde det viktiga träkolet och hur tungt, farligt och slitsamt arbetet med framställning av järn var.

Vackra gamla timrade bostadshus, förrådshus och även masugnar kan man fortfarande se rester av runt om i våra trakter. De äldsta lämningarna är svårare att upptäcka, men de yngre finns fortfarande för beskådan för de som vill ge sig ut på upptäcktsfärd. En god kopp kaffe med livlig frågestund avslutade sammankomsten.

Katarina Sondell, ÖSU
_ _ _ _ _

Månadsmöte 11/1 2023, “Björnar, blodproppar och Påskön …”

Vad kan vi lära av naturen? Helena Isaksson, biomedicinsk analytiker PhD, tog i ett föredrag med oss drygt 90 medlemmar på en resa som började på Påskön och slutade bland svenska brunbjörnar i Dalarna.

Vi fick lära oss om Biomimetik, hur forskare genom att efterlikna naturen ger oss många spännande uppfinningar och läkemedel. Svampen Rapamycini upptäcktes av en slump under en expedition till Påskön 1965. Dess sporer innehåller ett immunhämmande ämne och det är tack vare den som vi nu kan utföra organtransplantationer.

Exempel på andra upptäckter är kardborrebandet, som är direkt efterapning av den vilda kardborren. Efter att vi besökt parasitgetingar, ödlor och spindlar hamnade vi till slut hos brunbjörnen i “Det Skandinaviska brunbjörnsprojektet”. Forskare vill få svar på frågan varför björnen överlever sin långa vintervistelse utan att drabbas av alla åkommor vi människor får efter en längre fasta och stillasittande. Vi fick också vara med om hur man tar prover på björnen, både under sommaren och vintern, levandegjord med hjälp av filminslag.

Det mycket uppskattade föredraget, som gav oss glädje för stunden och tankar om naturens betydelse för oss människor, följdes av en livlig frågestund. Över kaffet diskuterades det sedan vilt om både gamla huskurer och vilka kunskaper som finns dolda i naturen.

Lovisa Olsson, ÖSU

– – – – –

Tyskland efter Berlinmurens fall och 16 år med Angela Merkel. Vad händer i Europa efter starten av kriget i Ukraina?

Höstens första medlemsmöte, september 2022

SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson drog rekordpublik till Örebro Senioruniversitets första möte för hösten.

Han var på plats i Berlin när muren föll den 9 november 1989 och har sedan dess bevakat i huvudsak Tyskland, men även EU som SVT:s europakorrespondent. Rolf träffade Angela Merkel vid flera tillfällen och berättade i föredraget på ett underhållande sätt om dessa möten, men även om hennes uppväxt och politiska profil. Angela Merkel var mycket omtyckt av sina väljare – ja, av de flesta tyskar – för sin kompromissvilliga ledarstil.

Men efter hennes avgång har vissa av hennes beslut ifrågasatts. Litade hon för mycket på Putin? Och vad händer i Europa idag? Energikris, krig i Ukraina, oenighet om klimatet. Rolf Fredriksson avslutade sitt föredrag med att påminna om att Sverige våren 2023 tar över ledarskapet i EU. Vilka frågor kommer våra politiker att driva där? Vilka politiker får resa till EU? I valet söndagen den 11 september avgör vi det.

Synnöve Borup, ÖSU

Sidan uppdaterad 2023-09-16