Bergsmannen – en speciell företagare
Vid månadsmötet den 1 februari 2023 föreläste Åke Granberg, ordförande i Grythyttans hembygdsförening om gammal bergshantering och om bergsmännen. Publiken var fulltalig och följde intresserat med i den bildrika presentationen. Bergshanteringen i de olika bergslagen i mellersta Sverige uppstod i organiserad form redan under senare delen av 1400-talet och höll på ända inpå 1800-talet. Den fick stor betydelse för den industriella utvecklingen i Sverige. Vi fick följa med i hur man byggde sina masugnar, hur man gjorde det viktiga träkolet och hur tungt, farligt och slitsamt arbetet med framställning av järn var.
Vackra gamla timrade bostadshus, förrådshus och även masugnar kan man fortfarande se rester av runt om i våra trakter. De äldsta lämningarna är svårare att upptäcka, men de yngre finns fortfarande för beskådan för de som vill ge sig ut på upptäcktsfärd. En god kopp kaffe med livlig frågestund avslutade sammankomsten.
Katarina Sondell
_ _ _ _ _
Månadsmöte 11/1 2023, “Björnar, blodproppar och Påskön …”
Vad kan vi lära av naturen? Helena Isaksson, biomedicinsk analytiker PhD, tog i ett föredrag med oss drygt 90 medlemmar på en resa som började på Påskön och slutade bland svenska brunbjörnar i Dalarna.
Vi fick lära oss om Biomimetik, hur forskare genom att efterlikna naturen ger oss många spännande uppfinningar och läkemedel. Svampen Rapamycini upptäcktes av en slump under en expedition till Påskön 1965. Dess sporer innehåller ett immunhämmande ämne och det är tack vare den som vi nu kan utföra organtransplantationer.
Exempel på andra upptäckter är kardborrebandet, som är direkt efterapning av den vilda kardborren. Efter att vi besökt parasitgetingar, ödlor och spindlar hamnade vi till slut hos brunbjörnen i “Det Skandinaviska brunbjörnsprojektet”. Forskare vill få svar på frågan varför björnen överlever sin långa vintervistelse utan att drabbas av alla åkommor vi människor får efter en längre fasta och stillasittande. Vi fick också vara med om hur man tar prover på björnen, både under sommaren och vintern, levandegjord med hjälp av filminslag.
Det mycket uppskattade föredraget, som gav oss glädje för stunden och tankar om naturens betydelse för oss människor, följdes av en livlig frågestund. Över kaffet diskuterades det sedan vilt om både gamla huskurer och vilka kunskaper som finns dolda i naturen.
Lovisa Olsson
– – – – –
Tyskland efter Berlinmurens fall och 16 år med Angela Merkel. Vad händer i Europa efter starten av kriget i Ukraina?
Höstens första medlemsmöte, september 2022
SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson drog rekordpublik till Örebro Senioruniversitets första möte för hösten.
Han var på plats i Berlin när muren föll den 9 november 1989 och har sedan dess bevakat i huvudsak Tyskland, men även EU som SVT:s europakorrespondent. Rolf träffade Angela Merkel vid flera tillfällen och berättade i föredraget på ett underhållande sätt om dessa möten, men även om hennes uppväxt och politiska profil. Angela Merkel var mycket omtyckt av sina väljare – ja, av de flesta tyskar – för sin kompromissvilliga ledarstil.
Men efter hennes avgång har vissa av hennes beslut ifrågasatts. Litade hon för mycket på Putin? Och vad händer i Europa idag? Energikris, krig i Ukraina, oenighet om klimatet. Rolf Fredriksson avslutade sitt föredrag med att påminna om att Sverige våren 2023 tar över ledarskapet i EU. Vilka frågor kommer våra politiker att driva där? Vilka politiker får resa till EU? I valet söndagen den 11 september avgör vi det.
Synnöve Borup
2023-02-07