Musik

Jazz – tre onsdagar

•  Onsdagen den 16 januari, kl 14.00 – 16.00
•  Onsdagen den 30 januari, kl 14.00 – 16.00
•  Onsdagen den 13 februari, kl 14.00 – 16.00

Håkan Nyqvist har frilansat i över 40 år som trumpetare och hornist i Sverige och Europa, är bl.a. bandledare i välkända Whispering Band.

Så här beskriver Håkan innehållet:

Min plan är att göra en kortfattad kronologisk genomgång av jazzens historia och att nå fram till dagens situation under det sista mötet. Naturligtvis blir det kryddat med många musikexempel från min ofullständiga skivsamling och kanske en del anekdoter från mina egna äventyr i jazzens utmarker.

Jag är delaktig i två jazzgrupper med anknytning till Örebro, dels min egen Jazzhorn Trio och dels Nelson Westin Jazz Machine DeLuxe som är en grupp på 10 personer.

Det blir en inblick i hur arbetet går till i sådana sammanhang. Utöver det har jag min egen 9-hövdade grupp Horncraft, men de musikerna bor mest i Stockholmsområdet. Dessutom leder jag Whispering Band i uppskattade konserter en onsdag i månaden på restaurang Coco Green som ligger på Drottninggatan vid Hjalmar Bergman Teatern. Kanske kan vi gå dit och lyssna efter ett av våra möten?

Lokal: NBV, A-huset, Jordgatan 6, sal Saxon.
Deltagare: minst 20, max 50.
Kostnad: 300 kr för de tre gångerna. Faktura och kallelse kommer från Folkuniversitetet.
Betala först efter att du har fått fakturan!

En anmälan till alla tre gångerna på hemsidan:
www.folkuniversitetet.se/orebro/osu. Om du inte har möjlighet till det, ring 019 – 760 32 30
Information: Åke Jöneby, 0705- 69 97 99 eller ake.joneby@telia.com.

Möt Musikhögskolan
1800-talets pianomusik i ord och ton

Torsdagen den 16 maj kl 14.00 – 15.30

En av 1800-talets största musikaliska uppfinningar var utvecklingen av pianot. De nya klangliga möjligheterna inspirerade tonsättare som Beethoven, Chopin, Schubert och Schumann till stordåd. Varje borgerlig familj med självaktning hade ett piano och det gick 13 pianister på dussinet.

Hör mer om denna intressanta epok i europeiskt musikliv, berättat av Katarina Lindblad, känd radioröst och numera även doktorand på Örebro Universitet. Och hör MUSIKEN, spelad av Yiren Zhao, också hon doktorand vid universitetet.

Katarina Lindblad är doktorand i musikvetenskap vid Örebro Universitet. Hennes forskningsprojekt handlar om äldre män, musik och välbefinnande. Katarina är socionom i botten, musikterapeut och frilans konsertsångerska, och har arbetat som presentatör på Sveriges Radio P2 och Berwaldhallen sedan 1991.

Yiren Zhao är doktorand i musikvetenskap vid Örebro Universitet. Hon kommer från Kina och hennes forskningsprojekt handlar om musikaliska subkulturer. Hon räknar sig inte som professionell pianist men älskar att spela piano. Yiren tar gärna emot tankar och synpunkter om allt som berör piano eller subkulturer.

Kostnad: 100 kr inkl. mingelkaffe efteråt.
Deltagare: minst 20, max 70 deltagare
Lokal: Musikhögskolan, Universitetet, Gymnastikgatan 1
Anmälan på hemsidan senast 2 maj: www.folkuniversitetet.se/orebro/osu. Om du inte har möjlighet till det, ring 019 – 760 32 30
Information: Synnöve Borup, 0703-02 25 72 eller synnove.borup@gmail.com eller Åke Olofsson, 0706-36 60 55 eller mnoab@telia.com.